Forumindex steelgitarr
En sida för steelgitarrintresserade.
 
 Vanliga frågorVanliga frågor   SökSök   MedlemslistaMedlemslista   AnvändargrupperAnvändargrupper   Bli medlemBli medlem 
 ProfilProfil   Logga in för att läsa dina meddelandenLogga in för att läsa dina meddelanden   Logga inLogga in 


Hur stämmer jag?

 
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Copedants, set-ups
Föregående ämne :: Nästa ämne  
Författare Meddelande
karl-oskarRegistreringsdatum: 10 augusti 2016
Inlägg: 11
Ort: Stockholm

InläggPostat: 2016-10-13 06:54:35    Rubrik: Hur stämmer jag? Svara med citat

Hej!

Här kommer nybörjarfråga 1a Smile

Fick hem min gitarr i förra veckan och har precis satt mig och börjat utforska, oerhört kul!!!!

Ganska snart kom jag dock till punkten då en stämning var nödvändig. Har bara stämt vanlig akustisk gitarr tidigare så här är det ju lite mer att ta hänsyn till kan man säga. Ser att det finns lite trådar kring detta tidigare men undrar om ni kan rekommendera någon basic film på youtube kanske? Eller räcker det om man stämmer E:na i den stämning man finner lämplig (såg att det finns lite olika skolor där med) och stämmer resten av strängarna utifrån det. Allltså gehörsbaserat?

Sen var det ju det här med pedalerna och knäspakarna, ser att olika skruvar rör sig när jag trycker ner pedaler och rör spakar men ibland är det två! Vilken ska man skruva på?

Som sagt, nybörjarfråga 1a och finns det andrar trådar som behandlar samma sak får ni gärna peka mig i rätt riktning Smile
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Anders24
Site Admin


Registreringsdatum: 24 mars 2007
Inlägg: 2720
Ort: Falun

InläggPostat: 2016-10-13 10:04:17    Rubrik: Svara med citat

En steel måste tempereras, dvs de flesta strängar ska stämmas litet för högt eller lågt för att alla ska klinga bra ihop. Det är litet olika vad man föredrar, men jag gillar Jeff Newmans stämningsschema http://www.jeffran.com/tuning.php bäst, som lägger E 2½ Hz över nominellt värde. Sen får man lyssna sig fram tills allt låter bra, för det är litet olika vad man gillar. Anteckna vad stämapparaten visar för värde så är det lätt att stämma även på scen när det är mycket väsen omkring.
Stämmandet kompliceras också av vad som brukar kallas för cabinet drop, dvs fenomenet att gitarrkroppen fjädrar en liten aning när man använder pedalerna. Det innebär att strängar som inte ska påverkas av en pedal ofta ändå gör det mycket nog för att det ska låta ostämt, och det kan vara ett stort problem. Därför kan det vara nödvändigt att stämma en del strängar med någon pedal nere fast den inte verkar på strängen i fråga, och man får lyssna sig fram till vad som är lämpligt.
Det här tar en sabla tid och energi, och efter någon timmes stämmande brukar allt låta katastrofalt hur man än stämmer. Då måste man ta en paus för att inte bli desperat och slå sönder guran.
Se också
http://www.howcast.com/videos/512250-how-to-tune-to-e9-chromatic-pedal-steel-guitar/
http://www.hawaiiansteel.com/learning/tuning_up.php
http://steelguitaramerica.com/instruction/tuning/howtotune.shtml
Stämskruvarna på höger kortsida är till för att stämma strängarna när någon pedal/knäspak används, och man får lyssna sig fram till vilken som justerar det ändläge som man vill stämma.
Om draglängden inte räcker till för att dra strängen hela vägen så får man öka utväxlingen genom att flytta medbringaren till ett annat hack i hävarmen på den stång som pedalen vrider när man trampar.
Likaså måste man ibland justera spänningen i motviktsfjädrarna som sitter på rad under alla justerskruvarna på höger kortsida om strängen inte orkar upp eller går tilbaks helt igen efter att man har trampat.
Och så måste naturligtvis allting vara lagom smort, gärna med symaskinsolja eller någon högkvalitativ låsolja. Ta inte 5.56 eller något liknande eftersom det geggar ihop efter ett tag och gör hela mekanismen trög, och det är ett halvt helvete att få den ren igen.
Det var vad jag kom på just nu.
_________________
Anders Brundell, Falun.
han som har hand om'et.


Senast ändrad av Anders24 den 2016-10-13 13:27:18, ändrad totalt 1 gång
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
karl-oskarRegistreringsdatum: 10 augusti 2016
Inlägg: 11
Ort: Stockholm

InläggPostat: 2016-10-13 13:23:57    Rubrik: Svara med citat

Pust, verkar som jag måste samla på mig lite tålamod innan jag tar itu med det här...

Tack för bra länkar, tror nog jag försöker mig på "just intonation". Uppställningen för ordningen man stämmer i på steelguitaramerica (bra sida f ö, mycket för nybörjaren där) verkar högst användbar. Hittade förresten själv precis en instruktion på youtube (snubben ger dock ett något förvirrat, men skönt, intryck) som går igenom hur man stämmer i intervall.

https://www.youtube.com/watch?v=F9p4iKWKisY

/Karl-Oskar
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
johan_lennartRegistreringsdatum: 10 mars 2015
Inlägg: 245
Ort: Tranås

InläggPostat: 2016-10-13 21:39:00    Rubrik: Svara med citat

Kör på bara, men nånstans måste du ju börja.

Det finns ju två sätt som jag ser det, med stäm-apparat eller med öronen, och som jag har funnit det så har jag haft nytta av att stämma med apparat enligt t ex Jeff Newmans schema och sen korrigerat enskilda strängar/pedaler.

När jag först såg din tråd tänkte jag direkt på att jag skulle tipsa om den videon på Youtube som du redan hade hittat. Lane Gray visar det bra tycker jag, riktigt bra, i texten under videon hittar du också en steg för steg-beskrivning av det han gör i videon. Börja där och se om du är kapabel att "tune out the beats".

När det gäller vilka stämskruvar som berör vilka pedaler eller spakar så är det ju t ex så för B-pedalen så bör två skruvar röra sig när du trycker ner den, en skruv ligger i linje med sträng 3 (höga G#) och den andra skruven längs med sträng 6 (låga G#). Samma med knäspakarna som höjer eller sänker E-strängarna, kolla vilken sträng som ligger i linje med vilken skruv.

För att stämma med apparat och inte bara köra ET (equal temperament) så bör du ha en apparat som visar cents. Om du tycker du har råd så är ju Peterson Stroboplus HD bra grejer, där kan du också programmera egna presets enligt det som Anders beskriver med att nedteckna värdet när du hittat rätt i stämningen. Det finns flera trådar här, eller ännu fler på det amerikanska forumet, men en varning bör utfärdas då det är lätt att lägga mer tid på att läsa om det och testa än att öva på att spela.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
johan_lennartRegistreringsdatum: 10 mars 2015
Inlägg: 245
Ort: Tranås

InläggPostat: 2016-10-13 21:39:27    Rubrik: Svara med citat

Kul att du har fått din gitarr förresten! Grattis
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
karl-oskarRegistreringsdatum: 10 augusti 2016
Inlägg: 11
Ort: Stockholm

InläggPostat: 2016-10-14 07:47:02    Rubrik: Svara med citat

Tack Johan! Är supernöjd med gitarren, känns verkligen som ett gediget hantverk.

Instrumentbudgeten är väl något ansträngd för tillfället så jag litar på gehöret och Lane Gray (jäklar vilket fett sound han har på videon).

Tror jag förstår principen med stämskruvarna på sidan. Man får alltså skruva på två ställen om pedalen ändrar två strängar, logiskt och enkelt när man vet Smile

/Karl-Oskar
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
johan_lennartRegistreringsdatum: 10 mars 2015
Inlägg: 245
Ort: Tranås

InläggPostat: 2016-10-14 10:50:55    Rubrik: Svara med citat

Gött att höra, japp just så, skruva på två ställen om en pedal/spak påverkar mer än en sträng. Om båda strängarna behöver korrigeras ska väl tilläggas.

Sen finns det ju en mängd små saker att tänka på, t ex så är det väl en god vana när man justerar skruvarna för spakar/pedaler, att: justera lite, aktivera pedalen/spaken och checkar av, skruva lite till > aktivera, lyssna. Poängen är alltså att även om skruven kräver stor justering så skruvar man inte för mkt utan att checka stämningen. Det är väldigt små justeringar som krävs ofta, och när du har fått pedalerna att stämma så ska du inte behöva justera särskilt ofta eller mkt. Förutsatt att du inte helt byter stämschema för de öppna strängarna, då kan det behövas lite mer skruvande. Hoppas jag inte rör till det för dig när jag försöker förklara.

Javisst, han har en fin ton, verkligen. Hans videor är ju störtsköna, ibland lite röriga, men han är extremt hjälpsam. Registrera dig på det amerikanska forumet om du inte redan gjort det, mkt att läsa och delta i. Lane Gray är mkt aktiv där.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Sunburst JohnnyRegistreringsdatum: 19 november 2007
Inlägg: 202
Ort: Malmö

InläggPostat: 2016-10-16 10:39:06    Rubrik: Svara med citat

Hej,

vet inte om du skrivit det någonstans men det beror ju också lite på vilken typ av mekanik din pedal steel har. Tex många Emmons har ju sk "push pull"-mekanik och stäms då annorlunda än en sk "all pull" eller "pull release". Vad är det för steel du har?

Förstärkaren han verkar spela genom i videon är en Milkman och det ser ut att vara denna modellen:

https://milkmansound.com/collections/amplifiers/products/40w


När vi var i Austin i våras och spelade så lånade Peter, som spelar steel i bandet, en gammal Emmons av Bob Hoffnar och då hade han även flera olika Milkman-modeller hemma.

Det där med att få sin steel att stämma kan ta upp ganska mycket tid och energi så det är bara att kasta sig in i det och försöka komma underfund med vad som funkar bäst för dig och din steel.

Lycka till!

/Johan
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Skicka e-post Besök användarens hemsida
karl-oskarRegistreringsdatum: 10 augusti 2016
Inlägg: 11
Ort: Stockholm

InläggPostat: 2016-10-17 12:47:18    Rubrik: Svara med citat

Tack Johan!

Jag har en Jackson pro IV vilken jag antar har all pull (vågar dock inte svära på det).

Milkman verkar vara finfina stärkare. Behöver dock få lite mer fart på fingrar och fötter innan det är aktuellt Smile
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Sunburst JohnnyRegistreringsdatum: 19 november 2007
Inlägg: 202
Ort: Malmö

InläggPostat: 2016-10-28 13:56:56    Rubrik: Svara med citat

Jackson gör trevliga gitarrer! Jag har själv bla annat en Jackson "Black Jack". Jag använder mig för det mesta av förinställningarna av Jeff Newmans stämningar på min Peterson men brukar få finjustera lite på egen hand så en vacker dag ska jag nog programmera in min egen stämning i Peterson. Alla gitarrer skiljer sig ju åt lite så jag stämmer alla mina lite olika men utgår från Jeff Newman.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Skicka e-post Besök användarens hemsida
SandwichRegistreringsdatum: 09 december 2007
Inlägg: 390
Ort: Katternö Kållby Finland

InläggPostat: 2016-10-28 17:52:34    Rubrik: Svara med citat

på tal om stämning så har jag ett tips som jag använder och tycker funkar.

t.ex du stämmer 440 hz - 442hz vilken dera.
Endast två strängar på e9 skall man stämma såkallat "flat" och betyder att man stämmer en aning under ungefär 10cent är G# strängarna (6;an och 3;an)
_________________
rather die standing than live on your knees
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Skicka e-post Besök användarens hemsida MSN Messenger
Visa inlägg nyare än:   
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Copedants, set-ups Alla tider är GMT + 1 timme (svensk normaltid)
Sida 1 av 1

 
Hoppa till:  
Du kan inte skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan inte svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet


Skapa forum | Supportforum | Användarvillkor | Integritetspolicy | Cookiehantering | Kontakta oss |
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden and Virtuality © 2003-2005
Sidan tog 0.05 sekunder att ladda.